Vijenac 751 - 752

Druga stranica

U Puli održan 28. Sa(n)jam knjige u Istri,
25. studenog–4. prosinca

Istarska fešta od knjiga

GEA VLAHOVIĆ

Nakon tri godine, Dom hrvatskih branitelja u Puli ponovno je ugostio Festival knjige i autora – 28. Sa(n)jam knjige u Istri, održan od 25. studenoga do 4. prosinca s fokusom na temu Povratak, o čemu je u opsežnom programu razgovaralo više od sto domaćih i stranih književnika, teoretičara i umjetnika.

Festival je u tradicionalnom podnevnom terminu otvorio književnik Milan Rakovac, podsjetio je na Rousseaua i njegov Retour à l’état de nature, upozorivši da smo prirodu zgazili – „nema je više, nemamo se kuda vratiti – ali ipak, možda je uputno pokušati vratiti se“.


Ministrica N. Obuljen Koržinek, župan B. Miletić, književnik M. Rakovac i direktorica Sajma M. Vodopija / Izvor:  Press sajma

Ovogodišnji sajam bio je posvećen Daši Drndić, a premda je ključno književno ime, dobitnik Bookera László Krasznahorkai zbog bolesti bio spriječen u dolasku, održana je promocija njegove nove na hrvatski prevedene knjige Povratak baruna Wenckheima. Autora glavna urednica OceanMora Gordana Farkaš Sfeci opisuje kao „pisca za neku vrstu insajdera“, a u ovom je romanu, kako je rekla, „nešto drukčiji: aktualan i duhovit do apsurda, bez ikakve zadrške, otvoren i pristupačniji za širu publiku“. U romanu nema karaktera u smislu figura koje se kreću unutar narativne konstrukcije, već autor „piše ‘iz glava’: njegovi likovi isključivo govore, oni su glave, odnosno, svijesti“.

Među stotinjak gostiju 28. Sajma bila je i talijanska spisateljica Marta Barone, čiji je nagrađivani roman Potopljeni grad ušao u finale nagrade Strega. Riječ je o romanu biografiji u kojemu je glavni lik njezin otac Leonardo, pripadnik ekstremne ljevice tijekom talijanskih „olovnih godina“, a u njemu se bavi „sjećanjem, gubitkom sjećanja, vremenom i vezama“. Marta Barone u Puli je gostovala u sklopu posebnoga programa Storie italiane, čiju je završnicu u pulskoj Zajednici Talijana označio performans Jedan od mnogih epiloga koreografa i redatelja Matije Ferlina i dramaturga Gorana Ferčeca.

Sajam je ugostio i novosadsku pjesnikinju, performericu i konceptualnu umjetnicu Katalin Ladik, ilustratorice Ivanu Pipal i Klasju Habjan, nigerijsku spisateljicu Kasimmu, nagrađivanu finsko-estonsku književnicu Sofi Oksanen, srpskoga pisca Dragana Velikića te, u povodu 70. godišnjice Pulskog filmskog festivala, kultne redatelje Srđana Karanovića i Rajka Grlića. Na doručcima s autorom, okruglim stolovima i večernjim promocijama o temi povratka među ostalima su govorili i Boris Buden, Semezdin Mehmedinović, Kapka Kassabova, Selvedin Avdić, Boris Dežulović, Leonida Kovač, Goran Vojnović, Zoran Žmirić, Dejan Dukovski, Olja Savičević Ivančević, Andrej Blatnik i Amir Alagić.

Naposljetku je najavljena suradnja sa sarajevskim Bookstanom, čiji će posjetitelji iduće godine uživati u Doručku s autorom, 4. prosinca dodijeljena je i čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki, koja je ove godine otišla u ruke pulske fotografkinje i snimateljice Ivane Vareško.

Vijenac 751 - 752

751 - 752 - 15. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak